Jogurtowe ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jogurtowe ciasto cytrynowe jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Jest delikatnie cytrynowe a polewa z białej czekolady jest na nim idealnym wykończeniem. Jest to ciasto dość ciężkie babkowe.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego

    150 g cukru drobnego

    1 cukier wanilinowy (16 g)

    3 jajka

    skórka otarta z cytryny

    120 ml oleju rzepakowego

    230 g mąki pszennej typ 450

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa z białej czekolady:
    150 g białej czekolady

    40 g śmietany kremówki 36%

    Do smarowania formy:

    10 g roztopionego masła

    10 g oleju

    10 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wyjąć kilka godzin przed pieczeniem, muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie wyjdzie zakalec.

    Formę wysmarować smarowidłem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

    Cytrynę umyć, wyparzyć i zetrzeć skórę (bez białej błony).

    Do miski wlać jogurt, dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować wszystko, dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Dodać skórkę z cytryny, olej. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo aby nie przeciągnąć ciasta.

    Ciasto wylać do formy keksówki o wym. 25×10 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170*C góra- dół. Ciasto piec ok 45-50 min do suchego patyczka.

    Ciasto wyjąć z formy po około 10 min po upieczeniu.

    Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę, wmieszać. Jeśli czekolada się nie rozpuści można krótko podgrzać w kąpieli wodnej.

    Ciasto polać polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować