Babka z białą czekoladą i borówkami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekka, puszysta, z chrupką skórką - idealna babka. A w środku borówki amerykańskie i kawałki białek czekolady.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 150g
    Mąka ziemniaczana - 100g
    Masło - 200g
    Jajka - 3szt
    Cukier - 120g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Aromat rumowy (lub inny) - kilka kropel
    Biała czekolada - 1 tabliczka
    Borówki amerykańskie - 250g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z białą czekoladą i borówkami 1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki - wystarczy każdą kostkę na 4 części. Wkładamy do lodówki.

    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, potem mąki z proszkiem do pieczenia i aromat, cały czas mieszając mikserem. Część ciasta (ok 1/3) wykładamy do blachy keksowej. Do reszty ciasta dodajemy borówki i czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką, aby owoce pozostały w całości. Wykładamy na pierwszą część ciasta.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy na kratce. Ciasto najlepsze jest po całkowitym ostudzeniu, kiedy czekolada w środku zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować