Tarta Daktylowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta z serkiem mascarpone i suszonymi daktylami.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD TARTY::
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - masło: 200 gramów
    NADZIENIE:
    - mascarpone: 250 gramów
    - cukier puder: 6 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - sok z pomarańczy: 1 sztuka
    - migdały (zmielone): 1 szklanka
    - mąka: 2 łyżki
    - daktyle (suszone): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Tarta daktylowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. Pieczemy tartę 15 min (180°C) na złoty kolor.
    Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
    Przekładamy masę na podpieczony spód z ciasta i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor.

    Z podanej ilości składników wyjdzie nieco więcej ciasta. Z tego, co zostanie, możemy upiec małe ciasteczka (około 10 minut w 180°C). W sezonie letnim zamiast daktyli warto użyć świeżych owoców, np. moreli lub brzoskwiń. Ważne, żeby nie były zbyt soczyste, bo ciasto rozmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować