Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe wydanie przepysznej tarty, która zadowoli każde podniebienie/

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -250 g daktyli
    -60 g wiórków kokosowych
    -40 g nasion słonecznika (można pominąć)
    -80 g płatków jaglanych lub owsianych
    -1 łyżka oleju
    krem:
    -250 g twarogu chudego
    -50 g wiórków kokosowych
    -200 g śmietanki 30%
    -2 łyżki żelatyny
    -1 mango
    +kostka czekolady gorzkiej do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia.
    2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki i blendujemy na mus.
    3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
    4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i na chwilę odstawiamy.
    5. Do miksera wrzucamy twaróg, wiórki kokosowe, mus z mango, ubitą śmietankę i miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę i krótko jeszcze miksujemy. Powstały krem wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie. Polecam zetrzeć na małych oczkach kostkę czekolady na wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.

Porady

Składniki na tartę 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kokos Mango Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować