Idealne jako dodatek do lunchboxa na drugie śniadanie, piknik albo świąteczne odwiedziny gości.
Po ciasteczka z powodzeniem mogą sięgać osoby unikające glutenu, laktozy i jajek.
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- ok. 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (można zastąpić płatkami jaglanymi),
- duży, dojrzały banan,
- 2 duże łyżki masła orzechowego,
- garść posiekanych orzechów,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
(- ewentualnie 2 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego).
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana rozgniatamy widelcem, łączymy masłem orzechowym, dosypujemy płatki, posiekane orzechy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mieszamy.
Jeżeli masa nie chce się łączyć dodajemy 2-3 łyżki mleka kokosowego (innego roślinnego lub wody). Powinna wyjść dość gęsta masa.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy porcje masy wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka, wykładamy na blachę.
3.Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-18 minut.
Komentarze