Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

4.48 (183 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne jako dodatek do lunchboxa na drugie śniadanie, piknik albo świąteczne odwiedziny gości.
Po ciasteczka z powodzeniem mogą sięgać osoby unikające glutenu, laktozy i jajek.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (można zastąpić płatkami jaglanymi),
    - duży, dojrzały banan,
    - 2 duże łyżki masła orzechowego,
    - garść posiekanych orzechów,
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    (- ewentualnie 2 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego).
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgniatamy widelcem, łączymy masłem orzechowym, dosypujemy płatki, posiekane orzechy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mieszamy.
    Jeżeli masa nie chce się łączyć dodajemy 2-3 łyżki mleka kokosowego (innego roślinnego lub wody). Powinna wyjść dość gęsta masa.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy porcje masy wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka, wykładamy na blachę.
  • 3. Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masło orzechowe Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować