Szynka w jabłkach pieczona

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pieczone mięso to zawsze dobry pomysł na obiad, no chyba, że gościmy u siebie wegetarianów ;)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1kg szynki wieprzowej (najlepiej „Kulki”)
    3 jabłka szara reneta
    1 łyżka masła
    Składniki na marynatę:
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia
    1 łyżeczka sosu sojowego
    Odrobina pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 jabłko szara reneta
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki Szynki

Szynka w jabłkach pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub kroimy w malutką kosteczkę. Łączymy je z pozostałymi składnikami marynaty- łyżką miodu, sosem sojowym, musztardą oraz przyprawami. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i – jeśli chcemy- przewiązujemy bawełnianym sznurkiem, by nadać odpowiedni kształt. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujemy min. 12 godzin w lodówce. Następnie szynkę przekładamy do worka do pieczenia, zamykamy i pieczemy w temp 190⁰C przez godzinę.
    W tym czasie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy dno cząstkami jabłek. Przekładamy podpieczoną szynkę, smarujemy miodem i ponownie wkładamy do piekarnika, skręcając temp. do 160⁰C. Szynkę pieczemy jeszcze ok pół godziny, do zrumienienia. Możemy użyć funkcji opiekania, jeśli nasz sprzęt takową posiada. Podajemy na ciepło z sosem lub na zimno jako przekąska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować