Szynka pieczona w piekarniku

4.5 (183 ocen)

Domowe wędliny są najlepsze. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Ja od czasu do czasu tak robię. Przynajmniej wiem co jem. Taką szynkę polecam. Wychodzi krucha, soczysta i bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Można ją przygotować na świąteczny stół.

Składniki:

  • Marynata:
    półtora litra wody
    4 liście laurowe
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
    2 łyżki soli peklującej

    Dodatkowo:
    półtora kilograma szynki surowej wieprzowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka majeranku
    1 woreczek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny Szynki

Szynka pieczona w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy, powinna być zimna.
  • 2. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, wkładamy do szklanej miski, zalewamy zalewą, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 doby, co 12 godzin mięso obracamy.
  • 3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy solą, papryką i majerankiem. Wkładamy do woreczka do pieczenia, woreczek zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia.
  • 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni.
  • 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować