Szymka pieczona w rękawie jest bardziej soczysta i doprawiona. Wszystkie soki zostają w zamkniętym worku razem z mięsem ,a para nawilża mięso. Taką szynkę można zrobić na Wielkanocne śniadanie lub odświętny obiad.
Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy wszystkie składniki płynne i sypkie na marynatę. Dodaj do marynaty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Szynkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami dookoła przyprawami. Najlepiej pozostawić w przyprawach całą noc.
2.Szynkę razem z marynatą przełożyć do rękawa foliowego. Jeśli posiadasz świeży lubczyk to włóż go pod szynkę. Mocno zamknij klipsami końcówki worka. Worek przełóż do szkła ceramicznego lub na blachę.
3.Pieczemy szynkę godzinę czasu w 180-200st. po godzinie rozcinamy i rozchylamy worek ,aby mięso przyrumienić. Można polać je marynatą z worka. Pieczemy 15-30 minut do zarumienienia.
Komentarze