Szynka pieczona w rękawie

4.99 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szymka pieczona w rękawie jest bardziej soczysta i doprawiona. Wszystkie soki zostają w zamkniętym worku razem z mięsem ,a para nawilża mięso. Taką szynkę można zrobić na Wielkanocne śniadanie lub odświętny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kulka szynki wieprzowej
    4 ząbki czosnku
    1 gałązka świeżego lubczyku (można użyć 1 łyżę suszonego)
    1 łyżka soli ziołowej
    pieprz świeżo zmielony
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
    2 łyżki oleju
    +rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. W misce mieszamy wszystkie składniki płynne i sypkie na marynatę. Dodaj do marynaty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Szynkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami dookoła przyprawami. Najlepiej pozostawić w przyprawach całą noc.
  • szynka 2. Szynkę razem z marynatą przełożyć do rękawa foliowego. Jeśli posiadasz świeży lubczyk to włóż go pod szynkę. Mocno zamknij klipsami końcówki worka. Worek przełóż do szkła ceramicznego lub na blachę.
  • szynka 3. Pieczemy szynkę godzinę czasu w 180-200st. po godzinie rozcinamy i rozchylamy worek ,aby mięso przyrumienić. Można polać je marynatą z worka. Pieczemy 15-30 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorczyca Lubczyk Szynka Wieprzowina Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować