Szynka pieczona w rękawie

4.47 (160 ocen)

  • 192 godz.

Szynka której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest bardzo dobra, prosta do zrobienia.Domowa jest o wiele lepsza niż kupna.

  • 192 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowe

    marynata:

    1,5 litra wody

    5 ząbków czosnku

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziele angielskie

    5 ziaren jałowca

    60 g soli peklowej

    1/2 łyżeczki cukru

    do natarcia:

    2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • peklowanie mięsa 1. Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić żeby się równo peklowało.
  • szynka owinięta sznurkiem 2. Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.
  • szynka w rękawie przed pieczeniem w przyprawach 3. Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny.
  • szynka po upieczeniu 4. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować