Szynka pieczona w rękawie

4.48 (25 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięso przygotowałam na spotkanie rodzinne. Mięso pieczone w rękawie jest soczyste, kruche i bardzo smaczne. Polecam jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę albo smaczną wędlinkę na chlebek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki marynaty;
    majeranek 1 łyżka,
    czosnek granulowany 1 łyżka,
    sól 1 płaska łyżeczka,
    pieprz 1/2 łyżeczki,
    przyprawa do wieprzowiny 1/2 łyżki,
    liście laurowe 2,
    musztarda 1 łyżka z czubkiem,
    ząbki czosnku 3 + 2,
    ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
    olej 2 łyżki,

    Dodatkowo ;
    szynka wieprzowa około 1,5 kg.
Wystaw ocenę:

4.48 (25 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata;
    Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski, dokładnie mieszamy do połączenia składników.

    Po dokładnym wymieszaniu marynatą nacieramy oczyszczone z błonek i zbędnego tłuszczyku umyte i osuszone mięso.
    Mięso wkładamy do rękawa foliowego dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, związujemy końcówki rękawa i wkładamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie mięso w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 90 minut.
    Tak 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy górę rękawa, aby mięso się przyrumieniło.
    Po całkowitym upieczeniu mięso kroimy w plastry.
    Mięso podajemy jako dodatek do obiadu lub jako pyszną przekąskę albo smakowita wędlinkę do chleba.

    Czas przygotowania około 60 minut + marynowanie + pieczenie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Przyprawy Czosnek Olej Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować