Szynka pieczona

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na domową wędlinę.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg. surowej szynki
    3 łyżeczki soli peklowej
    3 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 łyżka majeranku
    3 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    ok. 35 cm. rękawa do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka pieczona 1. Sól peklową mieszam z przyprawą do mięs, majerankiem, czubrycą, posypuję umytą i osuszoną szynkę, nacieram z każdej strony, nakrywam, pozostawiam na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do rękawa do pieczenia wkładam listki laurowe , pokrojone w plasterki ząbki czosnku i przygotowaną szynkę, zamykam końce klamerkami, układam na blasze. Szynkę piekę ok. półtorej godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmuję z piekarnika, pozostawiam na godzinę, po tym czasie szynkę wyjmuję z rękawa, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Szynka pieczona w rękawie

To może cię zainteresować