Szybkie knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode ziemniaki czyścimy szczoteczką i wrzucamy do garnka. Wodę solimy.
Gotujemy do miękkości.
Gdy będą już miękkie, odcedzamy z wody, przekładamy do dużej miski.
2.Na każdym robimy nożem krzyżyk (dzięki temu po lekkim przestudzeniu będziemy mogli bez problemów zdjąć z nich skórkę).
Gdy ściągniemy już z nich skórkę czas na zmiksowanie ich malakserem. Musi powstać gładka papka.
3.Do ziemniaczanej papki dodajemy mąkę - ok. szklanki, musi powstać miękkie, niezbyt klejące ciasto.
Tak powstałe ciasto formujemy w rulon, posypujemy mąką i kroimy w plasterki.
4.Zagotowujemy w garnku wodę z 1 łyżką cukru.
Każdy plasterek rozpłaszczyć, nałożyć zamrożoną śliwkę, zakleić i uformować w kulkę.
Wkładamy na gotującą się wodę. Gotujemy partiami przez ok. 5-7 minut.
Podajemy ze śmietanką i cukrem.
Komentarze