Szybkie knedle

4.5 (142 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis nietradycyjny, bo bez jajek i bez przeciskania ziemniaków przez praskę lub maszynkę. Ale knedleki udają się koncertowo!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaków: 400 gramów
    - brązowego cukru: 2 łyżki
    - soli: 1 szczypta
    - mrożone połówki śliwek (nie rozmrażamy): 18 sztuk
    - dodatkowo: śmietana: 4 łyżki
    - cukier brązowy: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Szybkie knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode ziemniaki czyścimy szczoteczką i wrzucamy do garnka. Wodę solimy.
    Gotujemy do miękkości.
    Gdy będą już miękkie, odcedzamy z wody, przekładamy do dużej miski.
  • 2. Na każdym robimy nożem krzyżyk (dzięki temu po lekkim przestudzeniu będziemy mogli bez problemów zdjąć z nich skórkę).
    Gdy ściągniemy już z nich skórkę czas na zmiksowanie ich malakserem. Musi powstać gładka papka.
  • 3. Do ziemniaczanej papki dodajemy mąkę - ok. szklanki, musi powstać miękkie, niezbyt klejące ciasto.
    Tak powstałe ciasto formujemy w rulon, posypujemy mąką i kroimy w plasterki.
  • 4. Zagotowujemy w garnku wodę z 1 łyżką cukru.
    Każdy plasterek rozpłaszczyć, nałożyć zamrożoną śliwkę, zakleić i uformować w kulkę.
    Wkładamy na gotującą się wodę. Gotujemy partiami przez ok. 5-7 minut.
    Podajemy ze śmietanką i cukrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować