Składniki:
0,7 kg półtłustego twarogu mielonego ( nie z wiaderka)
2 małe jajka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
Ekstrakt waniliowy
Po kilka łyżek domowej konfitury truskawkowej i śliwkowej
Knedle z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę.
W miseczce łączę dokładnie dwa rodzaje konfitury.
Żółtka łączę z wanilią, dokładnie ukręcam, dodaję partiami twaróg, kaszę i mąkę, ucieram. Na koniec dodaję pianę z białek. Masa powinna być dość rzadka, ale powinno się dać formować z niej knedle. Nabieram kawałki ciasta, lekko rozciągam, łyżeczką kładę porcję konfitury ( niezbyt dużo), formuję kulkę i dokładnie zlepiam.
Knedle wkładam do wrzątku i gotuję około 5 minut.
Na patelni podsmażam masło, dodaję bułkę tarta, migdały i cynamon. Polewam gorące knedle posypką.
Komentarze