Szybkie gołąbki bez zawijania

4.33 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Moja wersja gołąbków jest dla osób, które chcą szybko zrobic pyszny domowy obiad. Tych gołąbków nie trzeba zawijać w kapustę bo dodaje się ja siekaną do mięsa. Wyglądają bardziej jak pulpeciki w sosie pomidorowym ale jakby ich nie nazwać są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego
    600g kapusty pekińskiej
    1 woreczek ryżu białego
    1 duża cebula
    2 średnie jajka
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do mięsa Knorr
    Kilka łyżek oleju do smażenia
    Kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Szybkie gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wstawienia osolonej wody w małym garnku do gotowania ryżu. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy woreczek ryżu i gotujemy około 15-17 minut. Po tym czasie odsączamy ryż z wody i odkładamy. Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ja na patelni z 2-3 łyżkami oleju. W tym czasie szadkujemy dosyć drobno kapustę pekińską i dodajemy ją na patelnię na podsmażoną cebulkę. Całość lekko solimy ( 1/2 łyżeczki) i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie w sporej misce mieszamy mięso mielone, kapustę, ryż, jajka, bułkę tartą i doprawiamy około 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczką przyprawy do mięsa. Formujemy z powstałej masy kulki o średnicy około 8-9 cm, lekko je splaszczajac na koniec. W dużym garnku zagotowujemy 2l wody, przecier pomidorowy, listki laurowe, czosnek, posiekany koperek, lekko solimy i pieprzymy, następnie nasze przygotowane gołąbki chwilę podsmażamy partiami na oleju z obu stron i przekładamy gorącej wody w garnku. Gołąbki muszą się wolno gotować przez 10 minut. W tym czasie na olej pozostały po smażeniu dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy 1/2 szklanki zimnej wody i ponownie mieszamy, kiedy już nie będzie grudek, wlewamy do garnka z gołąbkami. Gotujemy około 5 minut i gotowe ;)

Porady

Do gołąbków można również dodać zwykłą kapustę tylko trzeba ją troszkę dłużej dusić na patelni żeby była miękka. Przyprawy również można dodawać w proporcjach według uznania. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami. Polecam;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe Kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować