Gołąbki bez zawijania

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób

Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze jednocześnie gotowała kilka rodzai gołąbków, ponieważ każdy z domowników miał swoje ulubione. Ja natomiast ze względu na niewielką rodzinę najczęściej przyrządzam gołąbki bez zawijania. Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba odparzać kapusty to też zajmuje trochę czasu. Jednakże w smaku przypominają klasykę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • (około 18 sztuk)
    Masa na gołąbki:
    500g mięsa mielonego
    500g kapusty
    100g ryżu
    1 jajko
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku (płaska)
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju
    Ponadto:
    kilka liści z kapusty
    1 marchewka
    4 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    około 1 l bulionu/osolonej wody
    około 150g koncentratu pomidorowego (*)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia, natomiast kapustę drobno posiekać.
    Wszystkie składniki masy na gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
    Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki, które należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
    Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i warstwowo ułożyć gołąbki.
    Na końcu dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Całość zalać bulionem/osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty.
    Dusić do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut.
    (Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty.)
    Po tym czasie delikatnie wmieszać koncentrat i nadal gotować do momentu powstania gęstszego sosu pomidorowego.
    (Gołąbki można powyjmować z wywaru i wtedy połączyć go z koncentratem.
    Następnie z powrotem powkładać je do garnka.)

Porady

(*) Zamiast dodawania koncentratu można przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła/oleju i energicznie mieszając wsypać 1-2 łyżki mąki pszennej. Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, w której gotowały się gołąbki oraz delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować