Gołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg kapusty białej,
500 g mięsa mielonego,
1 duża cebula,
szklanka ryżu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
4 jajka,
2 łyżki kaszy manny,
łyżka bułki tartej,
sól, pieprz,
2 łyżki majeranku,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki
olej
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 na pół miękko - około 7-8 minut.
Dodajemy do kapusty wraz z mięsem mielonym, jajkami, kaszą manną, bułką tartą, łyżką majeranku, szczyptą pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajmy liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostały majeranek. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Wyjmujemy mięso, zaprawiamy przecierem pomidorowym, dodajemy cukier, zagęszczamy mąką (do kubka wlewamy trochę wody, dodajemy mąkę, rozrabiamy i wlewamy przez sitko do sosu),
gotujemy przez 2-3 minuty, wkładamy gołąbki i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
Porady
Całość przed podaniem możemy posypać świeżym koperkiem.
Komentarze