Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warzywna w formie orientalnej potrawki z brokułu i szpinaku, zabielonej serkiem wiejskim. Danie szybkie w przygotowaniu, które najlepiej smakuje z ryżem. Polecam na obiad lub kolację.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł (500 g)
    200 g świeżych liści szpinaku
    2 nieduże białe cebule (łącznie 150 g)
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    200 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i ½ szklanki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    4 goździki
    4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, nasion kozieradki, kurkumy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ciasta Sok Przystawki Sosy Potrawka

Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim 1. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę oczyścić i pokroić na małe kawałki.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, posiekany szpinak, goździki i ziele angielskie, wsypać curry i wlać sos sojowy oraz sok z cytryny. Składniki dusić 5 min, mieszając.
  • Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim 2. Następnie dołożyć brokuł i chwilę podgrzewać. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dusić bez przykrycia ok. 15 min (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
  • Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim 3. Zawartość garnka oprószyć mąką, po czym dokładnie wymieszać. Dołożyć koperek oraz serek wiejski i jeszcze raz wymieszać. Chwilę podgrzewać. Potrawkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować