Warzywna w formie orientalnej potrawki z brokułu i szpinaku, zabielonej serkiem wiejskim. Danie szybkie w przygotowaniu, które najlepiej smakuje z ryżem. Polecam na obiad lub kolację.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 brokuł (500 g)
200 g świeżych liści szpinaku
2 nieduże białe cebule (łącznie 150 g)
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oliwy lub oleju
200 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
1 łyżka mąki pszennej
1 i ½ szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
4 goździki
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka curry w proszku
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, nasion kozieradki, kurkumy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Brokuł ze szpinakiem i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki, łodygę oczyścić i pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, posiekany szpinak, goździki i ziele angielskie, wsypać curry i wlać sos sojowy oraz sok z cytryny. Składniki dusić 5 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć brokuł i chwilę podgrzewać. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dusić bez przykrycia ok. 15 min (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
3.Zawartość garnka oprószyć mąką, po czym dokładnie wymieszać. Dołożyć koperek oraz serek wiejski i jeszcze raz wymieszać. Chwilę podgrzewać. Potrawkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze