Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Botwinka w formie potrawki z dodatkiem jabłka, czosnku i koperku. Młode buraczki w pikantnej i słodko – kwaśnej odsłonie, a dodatkowo – z orientalną nutą smakową. Smaczna sezonowa propozycja.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większy pęczek botwinki (250 g)
    2 większe jabłka (łącznie 300 g)
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżeczki masła
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i ½ szklanki wody
    4 goździki
    6 kulek ziela angielskiego
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sok Przystawki Potrawka Dodatki

Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, goździki oraz ziele angielskie, wsypać kurkumę i oba rodzaje papryki. Smażyć ok. 1 min, mieszając. Następnie dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka – smażyć jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem 2. Do zawartości garnka dodać pokrojoną na małe kawałki botwinkę – wymieszać. Wlać sos sojowy, sok z cytryny oraz wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości buraczków).
  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem 3. Składniki oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Wsypać koperek i jeszcze raz wymieszać. Chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować