Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem

  • wyświetlono: 284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Botwinka w formie potrawki z dodatkiem jabłka, czosnku i koperku. Młode buraczki w pikantnej i słodko – kwaśnej odsłonie, a dodatkowo – z orientalną nutą smakową. Smaczna sezonowa propozycja.

P10
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 większy pęczek botwinki (250 g)
2 większe jabłka (łącznie 300 g)
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 i ½ szklanki wody
4 goździki
6 kulek ziela angielskiego
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem

  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, goździki oraz ziele angielskie, wsypać kurkumę i oba rodzaje papryki. Smażyć ok. 1 min, mieszając. Następnie dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka – smażyć jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem2. Do zawartości garnka dodać pokrojoną na małe kawałki botwinkę – wymieszać. Wlać sos sojowy, sok z cytryny oraz wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości buraczków).
  • Botwinka z jabłkiem, czosnkiem i koperkiem3. Składniki oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Wsypać koperek i jeszcze raz wymieszać. Chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkapaprykaczosnekkurkumajabłkokoperekpotrawkasok z cytrynyśmietanakolacjaobiadmasłona ciepłozdrowetaniaziele angielskieszybkabotwinkagoździkiwegetariańskana ostroprostaz jabłkiemwarzywnaorientalnaowocowapikantnaduszonkamłode buraczkikorzennaaromatycznazabielaneprzepis_miesiąca1000ziołowazagęszczanesłodko kwaśnejasny sos sojowywarzywno owocowaoprószana

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem z piekarnika

Dodane przez: AnetaJ

Ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem z piekarnika

To moja ulubiona wersja ziemniaków...

gwiazdki

Dodane przez: Kasja1986

Mini gwiazdki ziemniaczane z koperkiem i...

Ziemniaki w takim wydaniu to wspaniała...

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem

Jako dodatek do drugiego dania...

Duszona dynia z miodem, czosnkiem i tymiankiem

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Duszona dynia z miodem, czosnkiem i tymiankiem

Duszona dynia z miodem, czosnkiem...

Passata z ziolami i czosnkiem

Dodane przez: Alicia Zurek

Passata z ziolami i czosnkiem

Charakteryzuje się słodko-kwaśnym...

Duszona młoda kapusta

Dodane przez: SprytnaChochla

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Kapusta duszona z przepisu mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE