Potrawka z młodych warzyw, pieczarek i sałaty

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bezmięsne danie z sezonowych młodych warzyw, pieczarek i sałaty. Potrawa pachnąca świeżymi ziołami, z przyjemną nutą przypraw korzennych.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g oczyszczonej młodej marchewki
    350 g oczyszczonej młodej małej cebulki (może być dymka)
    250 g oczyszczonych pieczarek
    150 g sałaty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    2 łyżki masła
    2/3 szklanki wody
    100 g serka kremowego fromage 24,5% tłuszczu
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    5 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sok z cytryny do smaku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z młodych warzyw, pieczarek i sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z młodych warzyw, pieczarek i sałaty 1. W szerokim garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnioną marchewkę i cebulkę, jagody jałowca, owoce kolendry, gorczycę, imbir, gałkę muszkatołową oraz chilli. Smażyć, aż warzywa będą szkliste. Dołożyć pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze 5 min. Do warzyw wlać sos sojowy i wodę i dusić 15 – 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Potrawka z młodych warzyw, pieczarek i sałaty 2. Następnie dodać rozdrobnioną sałatę, wymieszać, po czym dusić 5 min. Dołożyć serek i podgrzewać, aż się rozpuści.
  • Potrawka z młodych warzyw, pieczarek i sałaty 3. Na końcu dodać posiekane zioła oraz sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować