Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Łatwy

Coś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym.

  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów białych
    1 pierś z kurczaka
    1 gałązka pomidorów koktajlowych
    pomidorki żółte i czerwone koktajlowe
    1 kulka mozzarelli
    natka pietruszki
    przyprawa do kurczaka

    pesto:
    100 g roszponki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki orzechów włoskich
    3 łyżki sera żółtego tartego
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    1 bułka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wysokiego przekładam składniki pesto i miksuję blenderem. Szparagi obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
    Do naczynia do zapiekania przekładam pesto, układam na nim szparagi. Pierś z kurczaka kroję na trzy części , posypuję przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut. Układam na szparagach, dodaję pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Pomidor Rukola Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować