Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
    250g fileta z kurczaka
    3 łyżeczki przyprawy do curry
    3 łyżki starej mozzarelli
    sól
    pieprz
    oliwa

    Pesto:
    75g świeżej rukoli
    70g orzechów pinii
    70ml oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    50g parmezanu
    15ml soku z limonki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
  • 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  • 3. Pesto:
    Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami pini.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować