Pesto z bazylii i rukoli

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pesto można stosować do kanapek, zapiekanek, makaronu itp.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście świeżych listków z bazylii
    1 garść rukoli
    150 ml oleju z pestek winogron
    300 gram orzechów włoskich
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    50 gram uprażonych pestek z dyni
    2 łyżki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pesto

Pesto z bazylii i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię, rukolę , pokrojony czosnek partiami wkładać do miksera, dodając trochę oleju i zmiksować. Nadal miksując stopniowo dodawać orzechy , pestki dyni i dolewać olej.
    Po zmiksowaniu doprawić cukrem, solą , pieprzem i na koniec dodać sok z cytryny.
    Przełożyć do małych słoiczków lub w małe pojemniczki plastykowe i nadwyżkę zamrozić.
    Do pesto, które zamierzamy zamrozić nie dodajemy sera. Dodamy go po odmrożeniu.
    W lodówce pesto przetrwa do około 2 tygodni.
    Pesto można podać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, zapiekanek.

Porady

Przepis na to znakomite pesto mam od moje koleżanki Helenki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Orzechy Parmezan Rukola Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować