Szaszłyki w smacznej marynacie ze schabu , boczku , pieczarek i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patyczki do szaszłyków wkładam do wody . Plastry schabu kroję na pół i jeszcze raz na pół , posypuję przyprawą do mięs , nacieram , smażę na rumiano na oleju , odsączam . Boczek kroję na cztery części . Paprykę kroję na osiem części , a cebulę na ćwiartki , rozkładam łuski . Na patyczki układam po pieczarce , papryce , cebuli , kawałku schabu , pomidorku , kawałku boczku , papryce , cebuli , kawałku schabu i pomidorku . Szaszłyki układam w naczyniu do pieczenia . Składniki marynaty mieszam , połową marynaty pędzelkiem smaruję szaszłyki , wstawiam do piekarnika . Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni , szaszłyki smaruję pozostałą marynatą , piekę jeszcze 5 minut .
Porady
Szaszłyki podaję z ryżem ugotowanym na sypko , zmieszanym z kukurydzą i koperkiem :)
Komentarze