Szaszłyki w smacznej marynacie ze schabu , boczku , pieczarek i warzyw

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie na szybki w przygotowaniu , smaczny obiad lub wczesną kolację bez większego wysiłku :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na cztery szaszłyki :
    4 patyczki do szaszłyków
    8 pomidorków mini
    1/2 papryki
    1/2 cebuli
    1/2 plastra boczku wędzonego parzonego
    2 plastry schabu surowego wieprzowego
    4 małe pieczarki
    Marynata :
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
    Dodatkowo:
    forma do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Szaszłyki w smacznej marynacie ze schabu , boczku , pieczarek i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki w smacznej marynacie ze schabu , boczku , pieczarek i warzyw 1. Patyczki do szaszłyków wkładam do wody . Plastry schabu kroję na pół i jeszcze raz na pół , posypuję przyprawą do mięs , nacieram , smażę na rumiano na oleju , odsączam . Boczek kroję na cztery części . Paprykę kroję na osiem części , a cebulę na ćwiartki , rozkładam łuski . Na patyczki układam po pieczarce , papryce , cebuli , kawałku schabu , pomidorku , kawałku boczku , papryce , cebuli , kawałku schabu i pomidorku . Szaszłyki układam w naczyniu do pieczenia . Składniki marynaty mieszam , połową marynaty pędzelkiem smaruję szaszłyki , wstawiam do piekarnika . Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni , szaszłyki smaruję pozostałą marynatą , piekę jeszcze 5 minut .

Porady

Szaszłyki podaję z ryżem ugotowanym na sypko , zmieszanym z kukurydzą i koperkiem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować