Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw

4.5 (203 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatny w smaku gulasz, świetnie nadający się na pyszny obiad w letni dzień.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 - 600 g chudego schabu wieprzowego,
    - 2 białe lub czerwone cebule,
    - 2 średnie marchewki,
    - 1 duża czerwona papryka,
    - 10 sztuk pieczarek,
    - 2-3 duże pomidory malinowe,
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % bądź jogurtu naturalnego,
    - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka czerwona,
    - olej rzepakowy do smażenia

    Dodatkowo:

    - kasza orkiszowa,
    - ogórki kiszone.
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw 1. Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w drobną kostkę. Przekładam mięso do miski i przyprawiam: 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Odstawiam na bok. Następnie wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Po kolei, oprócz pomidora, kroję w niezbyt dużą kostkę. Pomidora pozbawiam miąższu i również kroję. Przygotowuję 2 patelnie: jedna, najlepiej teflonowa: druga, duża z grubym dnem bądź większy garnek z grubym dnem. Na patelnię teflonową wlewam 2 łyżki oleju rzepakowego, tłuszcz rozgrzewam i smażę partiami mięso, aby zamknąć pory i ładnie je przyrumienić. Usmażone mięso przekładam do lekko nagrzanej większej patelni. Z warzywami postępuję tak samo jak z mięsem, z tymże nie dodaję już tłuszczu i przesmażam krótko do lekkiego zarumienienia, każde warzywo osobno. Na sam koniec przesmażam pomidory z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i przekładam to do podsmażonego schabu i warzyw. Wszystko zalewam gorącą wodą, tak aby woda okrywała mięso i warzywa do max. 2 cm powyżej. Wszystko duszę do zmięknięcia schabu, czyli około 45-60 minut. Po tym czasie wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, podbijam kwaśną śmietaną, ówcześnie połączoną z odrobiną gorącego sosu.

    W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli i gotuję kaszę orkiszową przez 15 minut, aż do zmięknięcia.

    Gulasz wykładam na kaszy, podaję z ogórkami kiszonymi.

    Smacznego!

Porady

Gulasz równie pysznie smakuje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Dodaję ją na sam koniec gotowania. Warto również podać taki gulasz na ryżu bądź z młodymi ziemniakami, a jako dodatek sprawdzi się również surówka z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Schab Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować