Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw

  • wyświetlono: 155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatny w smaku gulasz, świetnie nadający się na pyszny obiad w letni dzień.

Maryńka
  • 6 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

- 500 - 600 g chudego schabu wieprzowego,
- 2 białe lub czerwone cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 10 sztuk pieczarek,
- 2-3 duże pomidory malinowe,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % bądź jogurtu naturalnego,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka czerwona,
- olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

- kasza orkiszowa,
- ogórki kiszone.

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw

  • Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw1. Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w drobną kostkę. Przekładam mięso do miski i przyprawiam: 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Odstawiam na bok. Następnie wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Po kolei, oprócz pomidora, kroję w niezbyt dużą kostkę. Pomidora pozbawiam miąższu i również kroję. Przygotowuję 2 patelnie: jedna, najlepiej teflonowa: druga, duża z grubym dnem bądź większy garnek z grubym dnem. Na patelnię teflonową wlewam 2 łyżki oleju rzepakowego, tłuszcz rozgrzewam i smażę partiami mięso, aby zamknąć pory i ładnie je przyrumienić. Usmażone mięso przekładam do lekko nagrzanej większej patelni. Z warzywami postępuję tak samo jak z mięsem, z tymże nie dodaję już tłuszczu i przesmażam krótko do lekkiego zarumienienia, każde warzywo osobno. Na sam koniec przesmażam pomidory z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i przekładam to do podsmażonego schabu i warzyw. Wszystko zalewam gorącą wodą, tak aby woda okrywała mięso i warzywa do max. 2 cm powyżej. Wszystko duszę do zmięknięcia schabu, czyli około 45-60 minut. Po tym czasie wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, podbijam kwaśną śmietaną, ówcześnie połączoną z odrobiną gorącego sosu.

    W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli i gotuję kaszę orkiszową przez 15 minut, aż do zmięknięcia.

    Gulasz wykładam na kaszy, podaję z ogórkami kiszonymi.

    Smacznego!

Porady

Gulasz równie pysznie smakuje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Dodaję ją na sam koniec gotowania. Warto również podać taki gulasz na ryżu bądź z młodymi ziemniakami, a jako dodatek sprawdzi się również surówka z kiszonej kapusty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszawarzywaschabgulaszpysznościjakumamypysznyobiadlekkigulaszdomowyobiadlekkakuchniagulaszzkasząogórekkiszony
 

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy

Dodane przez: lucyna19

gulasz wieprzowy z warzywami

Lubie gulasze, ale takie z nutką...

gulasz cielęcy z warzywami

Dodane przez: justi2401

Gulasz cielęcy z warzywami

Bardzo smaczny, zdrowy, kolorowy...

Gulasz z indyczy z warzywami

Dodane przez: Joanna Kryla

Gulasz indyczy z warzywami

Rewelacyjnie rozgrzewające danie...

image-16vfr3x

Dodane przez: monika016

Schab z warzywami

Przedstawiam najlepszą wersję schabu,...

Schab duszony z warzywami

Dodane przez: paulina91pf

Schab duszony z warzywami

Potrawa jest idealna na niedzielne...

Rolada ze schabu z camembertem i warzywami.

Dodane przez: Armi As

Rolada ze schabu z camembertem i warzywami

Znajdą się tutaj miłośnicy roladek...