Szarlotka z prażonymi jabłkami

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mam dla was pyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami. Jabłka są kawałkach więc możemy je poczuć. Ciasto nie jest za słodkie. Idealne na leniwe popołudnie z kubkiem kawy. Jest to wypiek, który posmakuje dzieciom. Nie jest trudny w przygotowaniu więc dzieci mogą nam pomagać.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    4 żółtka
    prażone jabłka
    1,5 kg kwaskowych jabłek
    100 g cukru
    50 g galaretki cytrynowej
    10 g cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche : Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Większą połowę ciasta wałkujemy. Wylepiamy dno i boki formy.
    Prażone jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na ósemki. Obsmażamy w garnku z cukrem do lekkiego zmięknięcia. Dodajemy cynamon i galaretkę. Delikatnie mieszamy. Studzimy.
    Wystudzone jabłka układamy w środku formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta ścieramy kruszonkę. ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cukier Cynamon Masło Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować