Szarlotka z prażonymi jabłkami

  • wyświetlono: 4627 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szarlotka z prażonymi jabłkami przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Idealna na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany bardzo smaczna sama w sobie i bez nich. Ciasto najprostsze z możliwych i szybkie w przygotowaniu.

IMG_20170910_124019_602
  • 60min

Składniki

Szarlotka na formę 25 x 35 cm

mąka pszenna 400 g
żółtka z 5 jaj
cukier puder 4 łyżki
margaryna 250 g
jabłka prażone 1200 g
cukier wanilinowy 16 g
bułka tarta 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z prażonymi jabłkami

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Cukier puder i cukier wanilinowy dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę, dodać z żółtkami. Wszystkie składniki wyrobić siekaczem. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć, zagnieść w elastyczną kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na wymiar formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć uprażone jabłka na wierzch drugi placek ciasta. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C w czasie do 50 minut. Ciasto wystudzić oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszarlotka z prażonymi jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z miodowymi jabłkami

Dodane przez: dorota w

Szarlotka z miodowymi jabłkami

Bardzo delikatna biszkoptowa szarlotka....

image-24c65gg

Dodane przez: Konto nieaktywne

Deser z prażonymi jabłkami

Szybki sposób na pyszny deser lub...

Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami

Dodane przez: juchab

Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami

Gorąco polecam!!!

Puszysty biszkopt z prażonymi jabłuszkami

Dodane przez: kasia89

Pyszysty biszkop z prażonymi jabłkami

Biszkopt puszysty i zawsze wychodzi!

szarlotka

Dodane przez: Bibianna

babcina szarlotka z jabłkami

Od najmłodszych lat robiłam to...

cobbler

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Cynamonowy Cobbler z prażonymi jabłkami

Cobler jest wyśmienity na zimno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE