Szarlotka z prażonymi jabłkami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Szarlotka z prażonymi jabłkami przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Idealna na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany bardzo smaczna sama w sobie i bez nich. Ciasto najprostsze z możliwych i szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Szarlotka na formę 25 x 35 cm

    mąka pszenna 400 g
    żółtka z 5 jaj
    cukier puder 4 łyżki
    margaryna 250 g
    jabłka prażone 1200 g
    cukier wanilinowy 16 g
    bułka tarta 2-3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Cukier puder i cukier wanilinowy dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę, dodać z żółtkami. Wszystkie składniki wyrobić siekaczem. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć, zagnieść w elastyczną kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na wymiar formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć uprażone jabłka na wierzch drugi placek ciasta. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C w czasie do 50 minut. Ciasto wystudzić oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować