Szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku dodać jabłka i skropić sokiem z cytryny, podlać wodą i dusić aż jabłka będą półmiękkie. Następnie odcedzić i wystudzić na durszlaku.
2.Ciasto:
Podane składniki wymieszać w misce, uformować jednolitą kulę następnie wyłożyć na firmę wyłożoną papierem. Ciasto ponaklowac widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia.
3.Kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać w misce aż powstanie tzw. piasek, można wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
4.Gdy jabłka już wystygną, ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka oprószyć cynamonem, i posypać kruszonką. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze