Szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i kruszonką

4.29 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pychotka do tego jeszcze gałka lodów waniliowych i mamy deser doskonały:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    2 żółtka
    8 dag cukru pudru
    15 dag masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    1 łyżka masła
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki bułki tartej

    Kruszonką:
    10 dag masła
    10 dag drobnego cukru
    15 dag mąki

    Forma: tortownica 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4.29 (17 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka:
    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku dodać jabłka i skropić sokiem z cytryny, podlać wodą i dusić aż jabłka będą półmiękkie. Następnie odcedzić i wystudzić na durszlaku.
  • 2. Ciasto:

    Podane składniki wymieszać w misce, uformować jednolitą kulę następnie wyłożyć na firmę wyłożoną papierem. Ciasto ponaklowac widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Kruszonka:

    Wszystkie składniki wymieszać w misce aż powstanie tzw. piasek, można wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  • 4. Gdy jabłka już wystygną, ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka oprószyć cynamonem, i posypać kruszonką. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować