Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

4.99 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka z dużą ilością jabłek, pachnąca cynamonem, z bezą cytrynową i chrupiącą kruszonką.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/3 szklanki cukru kryształu,
    - 3/4 kostki masła,
    - 5-6 żółtek,
    Masa jabłkowa:
    - 2kg jabłek - szarej renety,
    - cynamon do posypania lub przyprawa do szarlotki (ilość uzależniona od upodobań smakowych),
    Beza cytrynowa:
    - 5-6 białek,
    - szczypta soli,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 1 kisiel cytrynowy.
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz masło. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu wymieszania i rozdrobnienia składników. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
    Ciasto dzielimy na 2 części - jedną trochę większą ok. 60% z całości i drugą mniejszą ok. 40% z całości. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
  • 2. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blachę (26x36) . Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 10 minut. Podpieczony spód studzimy.
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie szatkujemy (kroimy) w grubsze paski. Jabłka wysypujemy na podpieczone ciasto. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
  • 4. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy przesiany kisiel i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy łyżką na posypane cynamonem jabłka.
  • 5. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozprowadzamy równomiernie na bezie.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 min.

Porady

Do przygotowania szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować