Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz masło. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu wymieszania i rozdrobnienia składników. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części - jedną trochę większą ok. 60% z całości i drugą mniejszą ok. 40% z całości. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
2.Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blachę (26x36) . Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 10 minut. Podpieczony spód studzimy.
3.Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie szatkujemy (kroimy) w grubsze paski. Jabłka wysypujemy na podpieczone ciasto. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
4.Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy przesiany kisiel i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy łyżką na posypane cynamonem jabłka.
5.Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozprowadzamy równomiernie na bezie.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 min.
Porady
Do przygotowania szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta.
Komentarze