Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

  • wyświetlono: 998 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Szarlotka z dużą ilością jabłek, pachnąca cynamonem, z bezą cytrynową i chrupiącą kruszonką.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 32 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru kryształu,
- 3/4 kostki masła,
- 5-6 żółtek,
Masa jabłkowa:
- 2kg jabłek - szarej renety,
- cynamon do posypania lub przyprawa do szarlotki (ilość uzależniona od upodobań smakowych),
Beza cytrynowa:
- 5-6 białek,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 kisiel cytrynowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz masło. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu wymieszania i rozdrobnienia składników. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
    Ciasto dzielimy na 2 części - jedną trochę większą ok. 60% z całości i drugą mniejszą ok. 40% z całości. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
  • 2. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blachę (26x36) . Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 10 minut. Podpieczony spód studzimy.
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie szatkujemy (kroimy) w grubsze paski. Jabłka wysypujemy na podpieczone ciasto. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
  • 4. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy przesiany kisiel i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy łyżką na posypane cynamonem jabłka.
  • 5. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozprowadzamy równomiernie na bezie.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 min.

Porady

Do przygotowania szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaszarlotkaszarlotka z kruszonkąszarlotka z beząszarlotka z bezą i kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Wersja podstawowa z dodatkiem budyniu...

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ...

Delikatny puszysty biszkopt pokryty...

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką

Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe...

Szarlotka z bezą orzechową

Dodane przez: Jaga85

Szarlotka z bezą orzechową

Połączenie w jednym placku jabłek...

SZARLOTKA Z BEZĄ

Dodane przez: magdzia44448

SZARLOTKA Z BEZĄ

Kwaśny smak jabłek idealnie łączy...

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

Dodane przez: Babcia Tereska

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

Szarlotka na kruchym spodzie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE