Szarlotka z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka .
Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy wym 23x33 cm
nakłuwamy widelcem.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami
Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki.
Gotujemy budyń w tradycyjny sposób.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem na ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w temp 180 st, na ostatnie 10 min możemy uruchomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Komentarze