Szarlotka z budyniem i kruszonką

4.46 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka z budyniem i kruszonką

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    200 g masła
    pół szkl cukru
    3 żółtka
    szczypta proszku do pieczenia

    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru

    1 litr mleka
    3 budynie
    cukier

    kruszonka
    1,5 szkl mąki
    150 g masła
    pół szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka .
    Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy wym 23x33 cm
    nakłuwamy widelcem.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami
    Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki.
    Gotujemy budyń w tradycyjny sposób.

    Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem na ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w temp 180 st, na ostatnie 10 min możemy uruchomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować