Szarlotka z budyniem i kruszonką

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Przepis stary jak świat, ale ja dopiero pierwszy raz piekłam tą szarlotkę i bardzo nam ona smakowała. Na półkruchym cieście gruba warstwa jabłek i budyniu waniliowego, a całość znakomicie do siebie pasuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka krupczatka – 1/2 kg
    masło – 250 g
    jajko – 1 szt.
    żółtka – 2 szt.
    kwaśna śmietana – 2 łyżki
    cukier puder – 1/2 szk.
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    PONADTO:
    jabłka – 1,5 kg
    budyń waniliowy z cukrem – 2 op.
    mleko – 900 ml
    sok z cytryny – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Szarlotka z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 12 części. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  • 2. Składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrabiać do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Dwie części ciasta zawinąć w folię i włożyć od lodówki na pół godziny. Jedną część ciast zawinięta w folię włożyć do zamrażarki.
  • 3. Cisto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x36 cm. Surowe ciasto nakłuć widelcem, na nie wyłożyć jabłka.
  • Szarlotka z budyniem i kruszonką 4. Ugotować budyń i gorący wylać równą warstwą na jabłka. Na budyń zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ostatnią część ciasta zmrożoną w zamrażarce.
  • Szarlotka z budyniem i kruszonką 5. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-45 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

*moje jabłka były słodkie, więc ich dodatkowo nie słodziłam. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, to należy dodać cukru do smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować