Szarlotka z budyniem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem, szczyptą soli. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, rozetrzyj je dłońmi lub przesiekaj siekaczką lub nożem, wbij jajko i zagnieć ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce 30-40 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto, przełóż do blaszki, ewentualnie popraw rękoma i dolep dziury. Ciasto wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 15 minut.
2.Krem budyniowy: od 3/4 l mleka odlej 3/4 szklanki, resztę mleka zagotuj, do szklanki z mlekiem wsyp proszek budyniowy i cukier i wymieszaj. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
3.Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem.
4.Kruszonka: w misce wymieszaj kokos, mąkę i cukier, dodaj posiekane masło, palcami zrób kruszonkę (grudki).
5.Na podpieczony spód (nie trzeba czekać aż ostygnie) wyłóż jabłka, wylej gorący budyń i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze schłodź, by masa budyniowa stężała.
Komentarze