Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Do przygotowania w pół godzinki. Szybka wersja, bo na pomidorach z puszki. Nam bardzo smakowała i na stałe zagości w naszej kuchni.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
    olej do smażenia
    1 duży ząbek czosnku
    3 jajka
    5 dag sera żółtego
    bazylia suszona według uznania
    papryka ostra mielona według uznania
    pieprz kolorowy mielony według uznania
    kmin rzymski według uznania
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.
  • 2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
  • 3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.

Porady

Porcja dla 3 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szakszuka

To może cię zainteresować