Pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Do przygotowania w pół godzinki. Szybka wersja, bo na pomidorach z puszki. Nam bardzo smakowała i na stałe zagości w naszej kuchni.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych
olej do smażenia
1 duży ząbek czosnku
3 jajka
5 dag sera żółtego
bazylia suszona według uznania
papryka ostra mielona według uznania
pieprz kolorowy mielony według uznania
kmin rzymski według uznania
sól do smaku
Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.
2.Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
3.Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.
Komentarze