Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

2 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Może i ta moja szakszuka do najpiękniejszych nie należy, ale jest pyszna. Szpinak, pomidory i jajka to super połączenie. Bardzo sycąca, u mnie zawsze jest na obiad, ale można i na śniadanie. Bardzo polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
    2 ząbki czosnku
    250 g szpinaku ( u mnie mrożony liście )
    1 łyżeczka oliwy
    4 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    papryka słodka mielona według uznania
    pomidory suszone ( przyprawa ) według uznania
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie przypalić, przypalony będzie gorzki, dodajemy pomidory i szpinak, dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
  • 2. Następnie robimy w głębienia i wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek, podajemy od razu po przygotowaniu.
  • 3. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Zamiast mrożonego szpinaku może być świeży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Łódeczka z jajkiem

To może cię zainteresować