Szakszuka z papryką

5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sam raz na śniadanie lub ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwona papryka,
    zielona papryka,
    3 pomidory,
    cebula,
    4 jajka,
    30 dag kiełbasy śląskiej,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka masła,
    sól, pieprz,
    bazylia do dekoracji.
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Szakszuka z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w większą kostkę. Papryki myjemy i kroimy wraz z cebulą w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy wraz z cebulą na maśle. Następnie dodajemy kiełbasę, papryki i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa podsmażamy około 5 minut aż płyn się zredukuje. Na koniec wbijamy jajka, patelnię przykrywamy pokrywką i podsmażamy bez mieszania do momentu ścięcia się jajek. Dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka

To może cię zainteresować