Syrop malinowo-jeżynowy

4.98 (143 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na syrop ze świeżych owoców jest niezwykle prosty, ale musisz się przygotować, że zajmuje on trochę czasu. Jednak takiego smaku nie kupisz w żadnym sklepie, nawet najlepszym! ZERO ŚCIEMY, ZERO CHEMII, ZERO PESTYCYDÓW !

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże maliny
    - świeże jeżyny
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.98 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Sok

Syrop malinowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku przygotuj szklane naczynie, ale nie żadną szklankę, tylko coś o gabarytach dużego wazonu/wazy itp.
  • Owoce i cukier 2. Na spodzie ułóż warstwę owoców, następnie przełóż je cukrem. Powielaj tą czynność, aż do wyczerpania się owoców. Obowiązkowo na samej górze ułóż grubszą warstwę cukru.
  • 3. Na koniec przykryj szklane naczynie tetrą lub nawet kuchenną szmatką. Ważne jest to, aby tkanina przepuszczała powietrze.
  • 4. Tak przygotowane owoce możesz odłożyć na 1 tydzień, jednak codziennie musisz je obserwować. Gdy owoce wchłonął cały cukier, który znajdował się na górze, dosyp kolejną warstwę.
  • 5. Po upływie długo wyczekiwanego tygodnia, możesz skończyć swój pyszny syrop ;) . Przygotuj dużą miskę, sitko oraz tetrę. Do miski połóż sitko wyłożone tetrą, tak aby mieć obie ręce wolne. Syrop przelej przez sitko i poczekaj dłuższą chwilę by resztki nektaru ściekły.
  • 6. GOTOWE ! Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce spokojnie przez miesiąc, ale jeśli chcesz go podarować komuś lub po prostu przygotować w lato na okres zimowy lepiej będzie jeśli go zapasteryzujesz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować