Chleb z serem oraz szczypiorkiem

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne pieczywo na każdą porę dnia!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 450g mąki pszennej
    - 3/4 szklanki letniej wody
    - 20g świeżych drożdży
    - 1 jajko
    - 150g sera (najlepiej typu cheddar)
    - 5g posiekanego szczypiorku
    - 1 łyżeczka soli
    - 10ml oliwy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Chleb z serem oraz szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wpierw przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży oraz lekko ciepłej wody. Wymieszaj wszysto razem i pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. W miedzyczasie połącz ze sobą kolejno mąkę, 100g ser, jajko, szczypiorek, sól oraz oliwę. Gdy zaczyn chwilę odpocznie dodaj go do przygotowanej mieszanki i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste.
  • 3. Chleb uformuj w podłużny walec. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem i odstaw do wyrośnięcia, pod wilgotną ściereczką, na 1 godzinę.
  • 4. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika, posyp go 50g sera.
  • 5. Piecz w 170 stopniach go uzyskania jasnego, złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Cheddar Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

To może cię zainteresować