Chleb z serem oraz szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wpierw przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży oraz lekko ciepłej wody. Wymieszaj wszysto razem i pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
2.W miedzyczasie połącz ze sobą kolejno mąkę, 100g ser, jajko, szczypiorek, sól oraz oliwę. Gdy zaczyn chwilę odpocznie dodaj go do przygotowanej mieszanki i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste.
3.Chleb uformuj w podłużny walec. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem i odstaw do wyrośnięcia, pod wilgotną ściereczką, na 1 godzinę.
4.Przed samym włożeniem chleba do piekarnika, posyp go 50g sera.
5.Piecz w 170 stopniach go uzyskania jasnego, złotego koloru.
Komentarze