Syrop jeżynowy

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeżyny zawierają witaminy z grupy E i C oraz silne antyoksydanty dzięki czemu stosowane są w diecie antynowotworowej i zapobiegają chorobom oczu. Są także bogatym źródłem błonnika oraz przyspieszają przemianę materii. Ich prozdrowotne właściwości warto wykorzystać przygotowując zdrowy i smaczny syro

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na około 1l)
    1kg jeżyn
    500g cukru
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Napoje

Syrop jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop jeżynowy 1. Jeżyny myjemy i przesypujemy do garnka. Mieszamy z cukrem i pozostawiamy pod przykryciem na przynajmniej 1h aż owoce puszcza sok. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu kilka minut od zagotowania, aż jeżyny zaczną się rozpadać i powstanie sporo soku.
  • Syrop jeżynowy 2. Przecedzamy całość przez sitko i ponownie podgrzewamy niemal do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Nie wymaga pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować