Aksamitny dżem malinowo - jeżynowy

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeżyny posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów polecane są w diecie antynowotworowej. Jeżyny stanowią bogate źródło błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Przyspieszają również przemianę materii, dzięki czemu często są stosowane diecie odchudzającej.
Z kolei maliny to zastrzyk witaminy C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia. Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego). Maliny to skarbnica wartości odżywczych zawierająca duże ilości minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i żelazo. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy , oraz zawierają dużo antyoksydantów.
Maliny i jeżyny bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego warto przygotować kilka słoiczków na zimę, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l leśnych jeżyn
    2 l malin
    1,5 kg cukru trzcinowego
    łyżeczka mielonego cynamonu
    2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Aksamitny dżem malinowo - jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Jeżyny i maliny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok.
    Gdy owoce puszczą sok zagotowuję.
  • dżem 2. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny i maliny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
  • dżem 3. Do uzyskanego musu jeżynowo - malinowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
  • dżem 4. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
    Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.

Porady

Pozostały sok nalewam do butelek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Cukier trzcinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować