Jeżyny posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów polecane są w diecie antynowotworowej. Jeżyny stanowią bogate źródło błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Przyspieszają również przemianę materii, dzięki czemu często są stosowane diecie odchudzającej.
Z kolei maliny to zastrzyk witaminy C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia. Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego). Maliny to skarbnica wartości odżywczych zawierająca duże ilości minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i żelazo. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy , oraz zawierają dużo antyoksydantów.
Maliny i jeżyny bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego warto przygotować kilka słoiczków na zimę, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin.
5 (2 ocen)
Porady
Pozostały sok nalewam do butelek.
Komentarze