Swojska biała kiełbasa

4.51 (200 ocen)

  • 60 min

Przepis robienia kiełbasy oraz innych wyrobów w mojej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Dziadka brat nauczył mojego tatę, a mój niestety już świętej pamięci tata (miał tylko 50 lat gdy zmarł) nauczył mnie.Produkty wykonuje tylko na naturalnych składnikach, bez chemii, konserwantów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1.5 kg- łopatki wieprzowej, 1 kg mięsa gulaszowego indyczego.(zamiast indyka można dać wołowinę)sól, pieprz, majeranek, 5 ząbków czosnku.
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Swojska biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gulaszowe z indyka lub wołowiny kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do tego majeranek i czosnek. Mielimy przez maszynkę. Następnie łopatkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki i również mielimy przez maszynkę. Obydwa rodzaje mięsa mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz.Następnie nabijamy we flak za pomocą maszynki z lejkiem.
    Następnie tak zrobioną kiełbasę parzymy w zagotowanej wodzie ok. 30 min.

Porady

Z tak przygotowanego mięsa mielonego można zrobić także kiełbasę w słoiku( wtedy słoiki należy gotować ok. 2 godzin) Można zrobić także pieczeń rzymską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować