Świąteczny bigos

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Danie bez którego nie istnieją żadne święta....

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
    garść suszonych podgrzybków i borowików
    30 dag wędzonego boczku
    3 laski kiełbasy podwędzanej
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    1 przyprawa do bigosu
    100 g suszonych śliwek
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka cukru
    sól lub kucharek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Świąteczny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczę pod bieżącą wodą na sicie,odciskam jeśli jest grubsza kroję na drobno,wrzucam do garnka podlewam wodą i gotuję z zielem liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. Namoczone przez całą noc grzyby odciskam kroję na drobniejsze kawałki,wrzucam do kapusty.

    Na rozgrzanym oleju przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodaję również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażam około 20 minut wszystko razem na patelni po czym dodaję do kapusty,i duszę na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiam do smaku przyprawami i dodaję koncentrat,gotuję jeszcze 10 minut.

    Po czym odstawiam do wystygnięcia a potem do lodówki. Następnego dnia zagotowuję bigos ponownie przez godzinę. Najlepszy jest na 3 dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta Mięso Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować