Postna kapusta z prawdziwkami, ciecierzycą i nutą śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować ok. 15 min. Wystudzić tak, żeby można było je bez kłopotu pokroić.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, w większym garnku. Dodać do garnka kiszoną kapustę i dusić 2-3 minuty, mieszać. Kapustę zalać przegotowaną, ciepłą wodą, tak żeby była przykryta. Dodać listek, ziele, pieprz i jałowiec. Gotować ok. 20 min. Następnie dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem w którym były gotowane. Dodać powidła i łyżkę cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 15min. Następnie dodać osączoną na sicie ciecierzycę, a także pieprz ziołowy i sól do smaku. Jeszcze chwile zagotować. Kapusta najlepsza jest jak postoi kilka godzin w lodówce. Smaki się połączą.
Smacznego.
Porady
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna i jest taka potrzeba, to należy ją przepłukać wodą. Moja nie wymagała płukania.
Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, to trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki. Moja nie wymagała krojenia.
Komentarze