Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

0 (0 ocen)

  • Średni

Zafascynowana zdjęciami tego francuskiego deseru postanowiłam zrobic tez własne takie cudo na świeta

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka tortowa: 120 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - nutella: 1 łyżka
    - rum: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 50 gramów
    - kandyzowane wiśnie: 6 sztuk
    - cukier puder: 2 gramy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne polano czyli bûche de noël - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier , ubić. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. W drugim naczyniu wymieszac przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac by powstała puszysta masa a piana nie opadła.
    .

  • 2. Przygotować ściereczke, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Nie można spiec za bardzo zeby nie pękała przy zwijaniu". Po upieczeniu odwrócic i przełozyc na ściereczke z cukrem, zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę. Odstawic do ostygnięcia.

  • 3. Migdały posypac 1 łyzka cukru pudru, dac na patelnie, podgrzac, lekko podpiec zeby były chrupiace. odstawic do wystygnięcia
  • Świąteczne polano czyli Bûche de Noël 4. Zrobić mase. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, rum, wymieszać. 3 łyżki kremu odłożyć. Biszkopt rozwinać posmarować 3/4 kremu, posypac migdałami i zwinąć roladę ponownie. Z ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki, dolepić do rolady. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne falujace bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Udekorowac kandyzowanymi wiśniami i listkami z cukrem (lub tym co mamy pod ręką) oraz posypac cukrem pudrem, który imituje śnieg. Odstawic do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować