Buche de Noel (Polano bożonarodzeniowe)

4.49 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To rolada francuska.Przepis dostałam od siostry,która co roku piecze to ciasto dla swojej rodziny na święta Bożego Narodzenia.Z pozoru wygląda skomplikowanie,ale tak naprawdę jest łatwa do zrobienia.Jest delikatna i wyrazista w smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na roladę:
    4 jajka
    10 dkg cukru
    10 dkg mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka przyprawy do piernika
    szczypta soli

    Nadzienie:
    300 ml śmietany kremówki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    125 g serka mascarpone
    20 orzechów włoskich

    Wierzchnia masa:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżeczki kakao
    olejek migdałowy

    Do dekoracji:
    czekoladowe listki
    płatki migdałowe
    perełki
    gałązki świerku
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Buche de noel (polano bożonarodzeniowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buche de Noel 1. Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo wsypywać cukier,oraz żółtka,chwilę ubijać.Do masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao,przyprawę do piernika,delikatnie wymieszać do połączenia.
    2.Blachę o wymiarach 26×40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,wylać masę,rozprowadzić równomiernie,piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 10-12 minut,(patyczek włożony w ciasto powinien być suchy).
    3.Od razu po upieczeniu,gorące ciasto,przełożyć na ręcznik posypany cukrem.Delikatnie zerwać papier,razem z ręcznikiem zwinąć w roladę,odłożyć do wystudzenia.
    4.Orzechy rozłupać,zmielić na proszek w młynku do kawy.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać mascarpone i orzechy,wymieszać.Roladę rozwinąć,posmarować masą śmietankowo-orzechową,zwinąć z powrotem,schłodzić.Po wyjęciu z lodówki odkroić po skosie oba końce,przyłożyć do rolady,aby powstały odgałęzienia.
    5.Kremówkę ubić na sztywno,zmniejszyć obroty miksera,dodać kakao,oraz kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać.Schłodzoną roladę posmarować masą kakaową,z wierzchu widelcem zrobić rowki,imitujące prawdziwą korę.Udekorować listkami czekoladowymi,płatkami migdałowymi,gałązkami świerku,oprószyć cukrem pudrem.Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować