Buche de noel świąteczne ciasto jak drzewo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to popularny we Francji świąteczny wypiek, ale z pewnością świetnie sprawdzi się podczas świat Bożego narodzenia oraz każdej innej okazji.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rolada (wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej; blaszka duża z piekarnika 25x40cm)

    4 białka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    4 żółtka
    100 g mąki tortowej Gdańskie Młyny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao bez cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g czekolady mlecznej potartej

    Krem do środka rolady:
    120g schłodzonego serka mascarpone
    300ml śmietanki 36% schłodzonej
    1 łyżka kakao
    3 łyżki cukru pudru

    Konfitura żurawinowa, porzeczkowa lub inna świąteczna- 1 słoik

    Krem do imitacji kory:
    300ml śmietanki 36%
    150g czekolady mlecznej
    100g czekolady gorzkiej

    Grzybki bezowe:
    1 białko
    90 g drobnego cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Kilka kropel soku z cytryny

    do ozdobienia spodu kapeluszy: 20g gorzkiej czekolady roztopionej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Buche de noel świąteczne ciasto jak drzewo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kremu do imitacji kory:

    Śmietankę w garnku doprowadzić prawie do wrzenia, następnie zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę- nie mieszać od razu, tylko odczekać kilka minut, aż masa się zahartuje i dopiero wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzić dobrze w lodówce lub w zamrażarce.
  • 2. Biszkopt:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. Suche składniki (oprócz cukru) przesiać do osobnej miski i odstawić na bok.

    Białka ubić na sztywno, kiedy już zaczną się robić charakterystyczne chmurki dodawać powoli małymi partiami cukier cały czas ubijając. Gdy cały cukier się rozpuści dodawać żółtka partiami i chwilę jeszcze ubijać. Suche składniki i potartą czekoladę dodać w dwóch turach do masy i delikatnie wymieszać ręcznie, aby całość zbytnio nie opadła.

    Przelać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Powinna być to dość cienka warstwa. Piec około 10 minut. W tym czasie przygotować na blacie ręcznik. Od razu po upieczeniu biszkopt przełożyć na niego papierem do góry. Zdjąć papier, a ciasto zawinąć w roladę wraz z ręczniczkiem wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób zostawić ciasto, aż całkowicie wystygnie.
  • 3. Przygotować krem do środka rolady:

    Wszystkie składniki przełożyć do miski i ubić na gęsty i sztywny krem.

    Kiedy rolada wystygnie rozwinąć ją, nałożyć cienką warstwą konfiturę i wyłożyć krem zostawiając z jednego brzegu około 1-2 cm wolnego miejsca.

    Na konfiturze rozsmarować krem czekoladowy i ponownie zwinąć roladę w ten sam sposób jak poprzednio. Przed rozsmarowaniem kremu na górze schłodzić roladę 1 godzinę, a tuż przed samą dekoracją odciąć nieregularne brzegi i z jednej strony po skosie wyciąć kawałek o długości około 10 cm i dołożyć go do boku rolady tworząc konar.
  • 4. Przygotować krem dekoracyjny:

    Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywny krem, następnie przełożyć go do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie prostej gwiazdki i podłużnymi paskami wyszprycować na roladzie.

    Płaskim nożem lekko spłaszczyć krem w niektórych miejscach tak, aby bardziej przypominał korę. Udekorować ciasto wedle uznania. Przechowywać w lodówce.
  • 5. Grzybki bezowe: (warto przygotować je dzień wcześniej, ale jest to opcja dodatkowa)



    Białko ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pomiędzy każdym dodaniem cukru ubijać około 2 minut.

    Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, piekarnik nagrzać do 120 stopni na funkcji grzanie góra-dół.

    Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciąć na płasko okrągły otwór o średnicy około 1 cm. Wyciskać beziki na blachę pionowo: nóżki nieco węższe i wyższe, a kapelusze niskie i szerokie.

    Bezowe grzybki suszyć około 2,5 godziny, a po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić w nim blaszkę z bezikami najlepiej na noc.

    Przed łączeniem nóżek i kapeluszy można delikatnie zeskrobać ostre czubki na kapeluszach małym nożem. Na górze nóżek odciąć na płasko końcówkę, aby móc przykleić kapelusz.

    Czekoladę rozpuścić i nałożyć na spód kapelusza jej niewielką ilość. Wykałaczką zrobić paski imitujące blaszki: od zewnątrz do środka. Dokleić na środku nóżkę od spodu i zostawić do zastygnięcia czekolady. Gotowe grzybki lekko oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować