Wykorzystałam przepis dołączony do zestawu świątecznych wykrawaczy w kształcie Bożonarodzeniowego dzwonka firmy Tescoma. Jest prosty a pierniczki pięknie pachną.
Świąteczne dzwoneczki wg tescomy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedno jajko wymieszać z resztą składników, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (może tam stać nawet do 14 dni). Z ciasta rozwałkowanego na grubość 2-3 mm wykrawać poszczególne części dzwonka. Blachę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczki posmarować żółtkiem z drugiego jajka i piec w temperaturze 150st. do zbrązowienia (ok. 10-15 minut).
2.Białko jajka wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Po upieczeniu polać lukrem i zawiesić na tasiemce.
3.* cynamon i goździki mielone można zastąpić przyprawą do piernika
Komentarze