Świąteczne pierniczki (nocne)

4.98 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki;
    52 dag mąki tortowej
    23 dag masła
    22 dag miodu wielokwiatowego
    13 dag brązowego cukru trzcinowego
    1 jajko
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Szczypta soli

    Królewski lukier do dekoracji;
    2 białka jaj
    2 czubate szklanki cukru pudru
    Odrobina aromatu cytrynowego do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki (nocne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka, dodać okrojone masło, mieszać aż się połączy, gdyby masa była bardzo ciepła, należy ją przestudzić-może być lekko ciepła, wsypać sodę i wymieszać, masa się napowietrzy i będzie rosła-nie należy się tym przejmować tylko ponownie kilkakrotnie zamieszać, gdy ostygnie wbić jajko, roztrzepać , wsypać mąkę i wymieszać do połączenia wszystkich składników, masa będzie dość klejąca.

    Z rondelkiem wstawić na dwie godziny do lodówki aby nieco stężała, po upływie tego czasu masę wyjąć z rondelka owinąć folią spożywczą, włożyć powrotem do lodówki na całą noc.
  • 2. Następnego dnia porcjami wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm lekko podsypując mąką-ale gdy ciasto jest dobrze schłodzone nie ma takiej potrzeby bo dobrze się wałkuje.

    Foremkami do pierniczków wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej pergaminem.

    Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół 5-6 minut-pierniczki mają pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze.
    Po wyjęciu studzić na kratce.
  • 3. Lukier królewski:
    Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

    Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować