Świąteczne ciastka z kisielem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są to kruche ciasteczka z okienkiem które przełożyłam kisielem o smaku żurawinowym.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 1 szk,
    masło zimne 100 g,
    cukier puder 3 łyżki,
    żółtko 1 szt,
    skóra starta z 1/2 cytryny,
    kisiel gorący kubek 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Świąteczne ciastka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny, dodać żółtko oraz masło i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 – 3 mm i za pomocą foremki wycinać kółka. W połowie kółek za pomocą foremek powycinać gwiazdki, choinki, bałwanki . Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić. Przygotować kisiel, zmniejszając o połowę ilość wody podaną na opakowaniu. Ciepły kisiel nakładać na okrągłe ciastka i przykryć ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem i odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Mąka Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Świąteczne laski- candy canes

To może cię zainteresować