Świąteczne ciastka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny, dodać żółtko oraz masło i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 – 3 mm i za pomocą foremki wycinać kółka. W połowie kółek za pomocą foremek powycinać gwiazdki, choinki, bałwanki . Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić. Przygotować kisiel, zmniejszając o połowę ilość wody podaną na opakowaniu. Ciepły kisiel nakładać na okrągłe ciastka i przykryć ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem i odstawić do stężenia.
Komentarze