Ciastka Śnieżne Kule

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne ciasteczka w kształcie kulek. Przypominają śnieżne kulki, bo są mocno obtoczone cukrem pudrem. Ciastka są kruche, a w smaku delikatnie wyczuwalny jest cynamon. Polecam je do przygotowania wspólnie z dziećmi, bo formowanie kulek to fajna zabawa.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki,
    masło 230 g,
    cukier puder 1/2 szklanki,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    cynamon 2 łyżeczki,
    sól 1 szczypta,
    posiekane orzechy pekan 3/4 szklanki,
    Dodatkowo:
    cukier puder do obtoczenia 1 i 1/2 szklanki,
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciastka śnieżne kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć wraz z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać cukier waniliowy, cynamon, sól oraz mąkę i zagnieść ciasto. Na koniec dodać orzechy i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do zamrażalnika na 10 cm. Po tym czasie piec 15 – 18 minut w temperaturze 180 stopni. Z wierzchu kulki mają pozostać jasne, jeśli spód będzie ciemniejszy znaczy, że kulki są już upieczone. Ciepłe kulki obtoczyć w cukrze pudrze, następnie obtaczać jeszcze dwa razy ostudzone kulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Mąka Orzechy pekan Masło Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować