Świąteczne chrupiące orzeszki

5 (187 ocen)

  • 50 min

Tymi orzeszkami bardzo chrupiącymi i smacznymi, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka, teraz robię je sama. Polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich, wyłuskanych
    2 jajka
    100 g cukru pudru
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne chrupiące orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie jajek z cukrem, miodem, cynamonem 1. Ucieramy jajka z cukrem, ok. 10 min. Powoli wlewamy miód, na końcu wsypujemy cynamon.
  • oblepione koglem moglem orzechy 2. Wsypujemy obrane orzechy w utarty kogel mogel. Mieszamy tak, aby obtoczyły się całe. Odstawiamy na ok. 20 min. Co jakiś czas je mieszamy.
  • orzechy na blaszce- przed prażeniem 3. Następnie przekładamy orzechy na blachę, wyłożoną pergaminem. Układamy je luźno, nie sklejamy ze sobą.
  • uprażone orzeszki 4. Orzechy prażymy przez ok. 40 min. w temp. 100 stop. C.
    Wyjmujemy z pieca, przekładamy pojedynczo na talerz. Gdy wystygną- podajemy do chrupania, w szklanym naczyniu ozdobnym.
  • świąteczne chrupiące orzeszki 5. Smacznego :)

Porady

Orzeszki możemy sobie wcześniej przygotować, zamknąć w szczelnym pudelku. To smaczna przegryzka na świąteczny stół. Dzieci je uwielbiają. Orzechów nie mielimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować