Świąteczna 'herbata' żurawinowa

3.25 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i lekko kwaśnawa 'herbata' z żurawiny. Kwintesencja zimowej atmosfery z korzenną nutą.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g świeżej żurawiny
    2 pomarańcze (najlepiej czerwone)
    2 cytryny
    2 laski cynamonu
    6 goździków
    3-4 gwiazdki anyżu
    ziarno kardamonu
    cukier biały lub trzcinowy/miód/stewia do smaku
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Napoje Herbaty Kompot

Świąteczna 'herbata' żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę myjemy i zalewamy wodą w ilości 2,5l. Dodajemy przyprawy: cynamon, goździki, anyż i kardamon. Gotujemy na małym ogniu przez ½ h. Z umytych ciepłą wodą pomarańczy i cytryn obieraczką do warzyw delikatnie obieramy skórkę. Z owoców wyciskamy sok. Sok i skórkę dodajemy do wywaru żurawinowego i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy do smaku cukrem białym, trzcinowym, miodem lub stewią. Odstawiamy na około godzinę, aby aromaty przypraw się przeszły. Przed podaniem podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować